Lieve Boone en Lionel Hennebel baten al dertig jaar herberg-tearoom De Vate uit op de Markt in Lo. Die verjaardag laten ze niet onopgemerkt voorbijgaan. Als verwoed verzamelaar van champagnecapsules, brengt Lionel een champagne op de markt met een etiket en capsule waarop het koppel staat afgebeeld. Op zaterdag 8 juli organiseert Lionel een ruilbeurs voor capsules en op zondag 9 juli staat er een eetfestijn gepland.

Het weekend van 8 en 9 juli wordt een feestweekend voor de uitbaters van De Vate. “Topper wordt ongetwijfeld de internationale ruilbeurs voor champagnecapsules op zaterdag 8 juli”, weet Lionel te zeggen in de Krant van West-Vlaanderen “Die vindt plaats van 10 tot 16 uur in zaal Concorde in Pollinkhove en is al aan zijn twaalfde editie toe.”

Lionel is al jaren een fervente placomusofiel. In mensentaal: een verzamelaar van champagnecapsules. Hij bezit al meer dan 15.000 exemplaren. Sinds 2008 brengt hij zijn eigen champagne ‘De Vate’ op de markt. Daarvoor ging hij in zee met het champagnehuis Yves Jacques uit het Franse Baye. Uniek bij deze uitstekende champagne is het etiket en de capsule met jaarlijks een ander thema.

“Vaak laat ik me hierbij inspireren door de geschiedenis van de stad Lo”, vertelt Lionel Hennebel. “Zo stond in 2015 op de capsule een foto van de vernielde kerktoren van de Sint-Pieterskerk in Lo naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de dynamitering ervan tijden de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar prijk ik samen met Lieve op het etiket en de capsule van de champagnefles naar aanleiding van de viering van 30 jaar De Vate.”

741_1047_G6I2DO6VL.1KV2_24_LORE_30JAARDEVATECAPSULE6
De eigen capsule. Foto: Koen Van Colen

In 2009 haalde Lionel met de capsule van de Champagne De Vate zelfs de cover van ‘Répertoire des plaques de muselets du champagne’, zowat de bijbel voor iedere verzamelaar van champagnecapsules.

“Dat gaf een enorme boost aan mijn verzameling. Verzamelaars van heinde en verre zakten naar Lo af om de unieke capsule te bemachtigen”, aldus Lionel. “Er werden vriendschapsbanden gesmeed en uiteraard veel capsules geruild. Vanzelfsprekend hoort bij die ontmoetingen een lekker glas champagne. Ik geef zelden geld uit aan mijn verzameling, meestal ruil ik capsules.”

Smulparty

Het feestweekend wordt op zondag 9 juli afgesloten met een Smul Party. Vanaf 12 uur kan iedereen aanschuiven in zaal Concorde in Pollinkhove. Op het menu staat het beste van het varkentje aan het been, met een gevarieerd aanbod groenten en sausjes. Tijdens het feestmaal is er ook muziek voorzien. De prijs bedraagt 15 euro voor volwassenen en 10 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar. Reserveren kan bij De Vate op 058 28 84 65, 0486 31 41 55 of door te mailen naar devate@telenet.be.

Bron: KW